Vydařený výlet

22.05.2016 22:54


V úterý 17. května se žáci třetí až páté třídy naší školy vypravili na školní výlet do našeho krajského města. Autobus pohodového, trpělivého a usměvavého pana Indráka nás dovezl až před halu Vida science centra v Brně.

A vida! Opravdu bylo na co se dívat a co zkoušet. Na ploše téměř 5000 m 2 tu na naše hravé objevitele čekalo více než 150 interaktivních exponátů, díky kterým se děti pomocí vlastních experimentů mohly po celé dopoledne poutavou formou učit lépe porozumět světu kolem nás. Každého na první pohled fascinovalo něco jiného – vystřelovač papírových vlaštovek, kabinka s testováním zvuků, vlastnoručně nafouknutý horkovzdušný balón, který se vznesl až pod střechu haly, obří zkumavka znázorňující fotosyntézu, zemětřesná deska, oceán v láhvi, rotující místnost, simulátory povodně, tsunami i tornáda, model lidského srdce v nadživotní velikosti, společenství živých mravenců Atta, archeologické pískoviště, dokonce jsme si mohli sestavit vlastní model DNA, zatančit si na červených krvinkách nebo si hrát s holografickým, jedovatě zeleným vodníkem. Odvážlivci na vlastní kůži vyzkoušeli lidskou silou poháněný vrtulník, letecký simulátor, jízdu na kole po laně nad hlavami spolužáků nebo aspoň klouzání dlouhým tobogánem z galerie do přízemí.

Nadšené byly děti i z Hustého programu, kde ve skutečné laboratoři a ve skutečných laboratorních pláštích experimentovaly s viskozitou a hustotou různých látek a na závěr si na památku vyrobily záložku do knížky, která jim všechnu tu chytrou zábavu bude dlouho připomínat.

V divadle vědy byla velkým i malým bez rozdílu věku veselými scénkami profesora Prýgla přiblížena podstata elektřiny i vzniku hromů a blesků.

Po poledni bylo dobrodružství vědy vystřídáno dobrodružstvím plavby lodí po Brněnské přehradě. Přístav i voda přehradního jezera vypadaly zpočátku v poryvech větru pod zakaboněnou oblohou značně nebezpečně, ale za pár minut počasí ukázalo vlídnější tvář a užívali jsme si vyhlídkovou plavbu se vším všudy.

Při zpáteční cestě si děti v autobusu hlasitě sdělovaly, co všechno bylo úžasné, perfektní, báječné a senzační a mnohé z nich přemýšlely, jak své rodiče přemluvit, aby si hned o příštím víkendu mohly všechny ty skvělé zážitky zopakovat a hlavně vyzkoušet to, co v zábavném vědeckém centru vyzkoušet nestihly.

Všichni se shodli, že to byl opravdu vydařený výlet.

 

Zdeňka Grmelová, učitelka 5. třídy

—————

Zpět