Vánoce našich prababiček

17.12.2014 09:21

    Čekají nás brzy ty nejkrásnější svátky v roce a s nimi i vánoční prázdniny.

    Děti ze 2. a 3. třídy si však mohly vychutnat kouzlo Vánoc v posledním předvánočním školním týdnu. Navštívily ve vyškovském muzeu výstavu "Vánoce našich prababiček", kde si mohly prohlédnout vybavení domácností v době po 1. světové válce, zjistily, jak si tehdy lidé strojili vánoční stromečky, jaké dárky dostávali děti i dospělí v chudých a bohatých rodinách - např. lyže, sáně, knížky, elektrické žehličky či třeba i pouzdro na cigarety pro dědečka.

    Pomocí obrazovky se děti podívaly, jak se dodnes ručně vyrábějí v Poniklé "skleněné perle". Také jsme se dozvěděli, jak je možné, že v Krkonoších žili v té době černoši. Vůbec ovšem nepocházeli z Afriky, ale zbarvení jejich kůže mělo na svědomí stříbro. Zkuste se zeptat dětí, jestli si vzpomenou, jak se jim do těla dostalo.

    Aby měly děti představu o tom, jakou práci dalo vykouzlit z perliček vánoční ozdoby, vyzkoušely si samy výrobu hvězdičky na vánoční stromeček. Všem se opravdu moc povedly a jistě budou překvapením o Štědrém dni jak ve Švábenicích, tak i v Medlovicích, Dětkovicích i v Pačlavicích.

 

                                                                                                                                                                                        Jarmila Dušková

—————

Zpět