Setkání s harfou

23.04.2018 11:02

     Věděli jste, že ve  Švábenicích má své kořeny členka Orchestru Národního divadla Praha? My ve škole také ne. Až do března letošního roku, kdy nám paní Ivana Pokorná, vnučka JUDr. Františka Pokorného, nabídla, že dětem přiblíží hudební nástroj, který se jen tak někde neuvidí. Jméno JUDr. F. Pokorného, rodáka ze Švábenic, vám jistě není neznámé -  je autorem knihy Rod pánů ze Švábenic. Paní Ivana Pokorná žije v Praze, ale ke Švábenicím ji vážou rodinné kořeny.

      Po výměně několika e-mailů se 10. dubna proměnila pátá třída na koncertní síň. Paní Pokorná přivezla dvě harfy a lyru. Koncertní hafru jsme ale neviděli, protože její transport je velmi složitý. Děti slyšely například úvodní tóny ze symfonické básně Vyšehrad. Dověděly se, jakými klikatými cestami se harfenistka ke svému nástroji dostala a z jakých částí a materiálů se harfa skládá. Její manžel  harfy vyrábí, takže informace byly „z první ruky“.  Děti si mohly vyzkoušet, jak se na harfu hraje. K dispozici byla menší harfa, na kterou se učí hrát děti, a větší, na niž hra nebyla nejjednodušší. A neslyšely jen vážnou hudbu, ale i velmi moderní, která je slyšet na rockových koncertech.

     Bylo to moc příjemné setkání. Ohlasy dětí tomu nasvědčují:

 

„V úterý 10. 4. přijela paní Pokorná s dvěma harfami. Bylo zajímavé, kolik má harfa pedálů. Jinak paní Pokorná hraje v Národním divadle." (Pavel Vévoda)

 

„Byla tady paní Pokorná a měla tři harfy. Jedna byla zlatá, tedy pozlacená. Měla ještě menší harfu dřevěnou a nejmenší harfa se jmenovala lyra. Střední harfa měla struny ze střívek. Největší harfa měla 7 pedálů a struny z kovu. Paní Pokorná hraje v Národním divadle. Její manžel vyrábí harfy." (Jitka Hřebíčková)

 

„Paní s harfou mě nadchla. Bavilo mě, že během hry na harfu se smála. Bylo to vtipné. Taky nám o harfě hodně řekla." (Vojtěch Kadlík)

 

„V úterý k nám do školy přijela paní Pokorná se třemi harfami. Zaujalo mě, že přijela z Prahy, ale až nám řekla, že měla ve Švýbenicích dědečka, tak nám bylo vše jasné. Harfa měla sedm šlapek, na které hrála. Zahrála nám skladby od známých hudebníků. Nakonec jsme si mohli na harfu zahrát." (Veronika Menšíková)

 

„V úterý 10. 4. byl ve škole zajímavý den. Přijela paní z Prahy a ukázala nám harfy. Líbilo se mi, že jsem si na ni mohl zahrát. Paní mi dala pohled, na kterém byla Vltava, Národní divadlo a Pražský hrad." (Ondřej Navrátil)

 

„10. 4. 2018 přijela k nám do školy paní Pokorná z Prahy a zahrála nám na harfy. Zaujalo mě, kolik má ta největší harfa pedálů. Dozvěděla jsem se, že paní Pokorná hraje v Národním divadle v Praze." (Kateřina Sikorová)

 

„Do školy přijela paní Pokorná, která umí hrát na harfy. Ukázala nám, jak se na ně hraje. Nejvíce mě zaujalo, že má harfa 7 pedálů, na které se při hře šlape. Přivezla si s sebou tři harfy." (Nikola Kubíková)

 

Do školy za námi přijela paní Pokorná, která hraje na harfu v Národním divadle v Praze. Měla s sebou velkou harfu, menší harfu a nejmenší harfu, kterou mají na obrazech andílci. Na začátku jsme si povídali, pak paní hrála. Nakonec si pár dětí mohlo vyzkoušet hru na harfu." (Kateřina Kuzdasová)

 

Jarmila Dušková a Jana Nadymáčková, učitelky ZŠ


 

—————

Zpět