Oslava Olympijského dne

20.06.2019 06:41

Naši žáci se letos opět zapojili do celosvětových oslav Olympijského dne - T-Mobile Olympijský běh a stali se tak součástí jedné z největších běžeckých akcí u nás. Tak jako stovky ostatních žáků na různých školách jsme si užili radost z pohybu a věříme, že tento den přispěje k dalšímu rozšíření olympijských hodnot a podstaty olympismu. Ve středu 19. června tak u nás na hřišti naplno propukla nejen již zmíněná radost z pohybu, ale ruku v ruce i nejlepší příležitost, jak vyzkoušet chování v rámci fair play, kamarádství, vzájemný respekt a překonávání sám sebe. Všechny tyto hodnoty je dobré ctít, naplňovat, předávat je dál a sdílet je. Nutno bohužel dodat, že ne všichni žáci se těmito hodnotami řídili a někteří byli dokonce z těchto běžeckých závodů diskvalifikováni.

Od hlavního pořadatele jsme opět obdrželi vše potřebné – startovní a cílovou pásku, startovní čísla, trička pro naše pořadatele, diplomy, medaile, pastelky a drobné ceny pro vítěze.

Oficiální zahájení závodu pro celou Českou republiku proběhlo prostřednictvím rozhlasu Radio Junior. Samotný běžecký závod probíhal na hřišti za školou. Žáci byli rozděleni do dvou kategorií (I. kategorie – 1. třída a 2. třída, II. kategorie – 3. třída, 4. třída, 5. třída). Na hřišti byla pomocí barevných kuželů vytyčena trasa, kterou žáci museli proběhnout v co nejkratším čase. Mladší žáci běželi dvakrát po okruhu, starší pak obíhali hřiště čtyřikrát. Všichni sportovci se moc snažili a do jednoho doběhli do cíle.

Po příchodu do školy následovalo vyhodnocení těch nejlepších, kteří byli věcně odměněni. Navíc každý žák, který se běhu zúčastnil, obdržel již zmíněnou medaili s logem T-mobile Olympijský běh, účastnický diplom a zmrzlinový kornout. Ve zbývajícím čase žáci ve všech třídách plnili Olympijský kvíz – olympijské symboly, historie a konání olympijských her, úspěšní čeští sportovci, olympijské hodnoty, možnost výtvarného zpracování olympijské tématiky.

Součástí této akce bylo rovněž zapojení naší školy do akce "Špačkoš" – z nasbíraných vykreslených pastelek budou postupně vytvořeny skulptury, které se následně vydraží a vydražená částka poputuje na konto České olympijské nadace, která pomáhá sportovat dětem.

Celosvětové olympijské heslo je "Hýbej se, uč se a objevuj!". Jsem přesvědčena, že se tímto heslem bude řídit většina z nás a že stejně jako letos, tak i v příštím školním roce si opět Olympijský den společně užijeme.

Jana Zatloukalová, ředitelka školy

Výsledková listina

I. kategorie (1. a 2.tř)

1. místo:

Patrik Pýrek (2. tř.)

2. místo:

Alice Derková (2. tř.)

3. místo:

Anna Cigánková (2. tř.)

 

II. kategorie (3. až 5.tř)

1. místo:

Adam Tilšer (5. tř.)

2. místo:

Nela Stěničková (4. tř.)

3. místo:

Stella Hlobilová (3. tř.)

—————

Zpět