Když se někdo nachladí, páťáci mu poradí

13.11.2017 12:42

Sirup proti kašli
Jitka Hřebíčková

     Na podzim bývá chladno a často prší. V sychravém počasí můžeme snadno prochladnout a dostat kašel. Proto si vyrobíme sirup proti kašli.
     Potřebujeme dvě hrsti jitrocelových listů, dva citrony, limetku a třtinový cukr. Připravíme si sklenici s víkem. Jitrocel opatrně propereme, citrusy důkladně omyjeme a pak je pokrájíme. Do sklenice dáme část jitrocele, pár kousků citrusů a prosypeme cukrem. To opakujeme, dokud sklenici nenaplníme.
     Při pokojové teplotě necháme odležet asi 10 dní. Pak sirup slijeme. Užíváme jednu lžíci denně.
     Nám to pomáhá. Ale pokud nám to nepomůže, musíme navštívit lékaře.

Jak na nachlazení
Tereza Zedníčková

     Je podzim, období nemocí. Proto tady mám tři recepty, které nám můžou pomoci. První je heřmánkový čaj se zázvorem. Zázvor zbavíme slupky a nastrouháme do konvičky, přidáme pár kvítků sušeného heřmánku, který při nachlazení pomůže snížit horečku a utišit nepříjemné pálení sliznic nebo bolesti kloubů a hlavy.
     Čaj prolijeme vařící vodou, necháme chvíli vyluhovat a popíjíme oslazený medem.

     Také můžou pomoci cibulové ponožky. Cibuli nakrájíme na kolečka, dáme na bavlněný šátek, ohřejeme na topení. Šátek položíme na chodidlo tak, aby se cibule dotýkala pokožky, navlékneme ponožky a necháme působit přes noc.

     Proti kašli zkuste cibulo-medový sirup. Nakrájejte nadrobno dvě velké cibule, přidáme dvě lžíce tekutého medu a smícháme. Sirup užíváme 3x denně 1 lžičku po dobu 7 – 10 dní. Nám to hodně pomohlo a doufám, že vám to taky pomůže.

Proti nachlazení bez chemie
Veronika Menšíková

     Když jsme nemocní, musíme se umět vyléčit něčím jiným než prášky. Lepší jsou nějaké bylinky nebo čaje. Když nás bolí v krku, můžeme si uvařit čaj z heřmánku nebo ze šalvěje lékařské.
     Při nachlazení je důležité pít hodně tekutin, vhodný je čaj uvařený z čerstvého zázvoru. Čaj můžeme osladit medem a ochutit citrónovou šťávou. Je důležité jíst hodně ovoce  jako jsou jablka a pomeranče. Hodně vitamínu C obsahuje rakytník.
     Na kašel pomáhá čaj z květů divizny nebo lipového květu. Na posílení imunity můžeme použít česnek, který si přidáme do horké polévky, nejlépe vývaru. Při infekci dýchacích cest můžeme popíjet mátový nebo cibulový čaj.

    Nejdůležitější je odpočinek v posteli a pořádně nemoc vyležet.

Jak předcházet chřipce a nachlazení
Nikola Kubíková

     Už začíná podzim a bacilů přibývá. Snažíme se předcházet onemocněním hlavně otužováním a tím, že jíme ovoce a zeleninu, které jsou bohaté na vitamíny.

     Abychom neonemocněli, tak se můžeme řídit recepty, které nám vždycky pomohly. Vaříme čaj z bylinek, například z jitrocele, lipového květu nebo květu černého bezu. Proti kašli užíváme jitrocelový sirup nebo šťávu z cibule s medem. Když nemáme teplotu, je dobré si dát na průdušky olejový zábal.
     A když nám nic z toho nepomůže, musíme navštívit lékaře.

 

A jeden recept pouze pro dospělé (autor nechce být jmenován):

Uvaříte nemocnému černý čaj, naplníte jím hrneček do poloviny a dolejete slivovicí. Osladíte cukrem, uložíte ho do postele a přikryjete ho nejméně dvěma peřinami. Tekutiny podávejte už jen bez alkoholu. Určitě brzy usne, vypotí se a ráno bude jako rybička. My jsme to zkoušeli na naší mamince – ta sice ležela pod třemi peřinami, ale místo aby usnula, nezavřela pusu a vyzradila na sebe taková tajemství, která by nám zastřízliva určitě neřekla.

 

                                                    Zpracovala: Mgr. Jarmila Dušková, třídní učitelka

 

—————

Zpět