Naši čtvrťáci na dopravním hřišti

18.05.2017 11:11

Budou z nás dobří řidiči
kolektivní práce žáků 4. třídy

    Dopravní výchovu absolvují každoročně děti 4. třídy. Letos se s námi učili i čtvrťáci z Nesovic. Byli jsme na Dětském dopravním hřišti ve Vyškově. První lekce byla v říjnu a druhá v květnu, vždy od 8.45 do 11.45. Výuka obsahuje teoretickou část v učebně a praktickou část, při níž se učíme jezdit na kole a se používat to, co jsme se naučili, v praxi. Víme, jaká je povinná výbava kola a cyklisty.

    Musíme znát dopravní značky a pravidla silničního provozu. Nejdříve nacvičujeme vyjíždění, jízdu u pravého okraje, zastavení, objíždění překážky. Když tohle zvládneme, naučíme se odbočovat, řadit se do jízdních pruhů, jezdit přes křižovatku a na kruhovém objezdu.

    V dubnové lekci jsme si všichni zopakovali, co už umíme a došlo na dopravní testy. Těch jsme se docela báli. A výsledky? Z maximálního počtu 20 bodů získala Veronika Menšíková 19 a Saša Bábíková 18 bodů. K získání „Průkazu cyklisty“ bylo nutné odpovědět správně na 14 otázek. Kdo tento limit nesplnil, musí si znalosti doplnit a zopakuje si test na konci května ve třídě. Teprve pak průkaz získá.

    Po testech a svačině následovala praktická zkouška. Nejdřív jezdila první skupina, poté druhá. V jízdách uspěli všichni. Na hřišti se nám líbilo. Škoda, že příští rok už nepojedeme. Ale slibujeme, že už budeme jezdit jen s přilbou na hlavě a podle předpisů, i když nás nikdo nevidí.

—————

Zpět